Μελίπαστο
Υλικά
- 2 1/2 φλιτζάνια μέλι
- 1 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα και καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 2 κουταλιές σούπας κουκουνάρια
- 1/2 φλιτζάνια φουντούκια χοντροκομμένα
- 1/2 φλιτζάνια φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
- 1/2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 3 αυγά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Χτυπάτε σε μια λεκάνη τα αυγά. Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι και τα ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Την αφήνετε για 1/2 ώρα. Παίρνετε λίγη λίγη ζύμη, την πλάθετε σε λεπτά κορδόνια (σαν χοντρά μακαρόνια) και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια, όσο ένα φουντούκι. Τα απλώνετε σε ένα ταψί, βάζετε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε λίγα λίγα τα κομμάτια της ζύμης και τα τηγανίζετε, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, ώστε να στραγγίξουν, και τα αφήνετε για 8 ώρες να στεγνώσουν καλά.
- βράζετε σε κατσαρόλα το μέλι με το νερό για 5 λεπτά. Προσθέτετε τα τηγανισμένα κομμάτια ζύμης, τα αφήνετε να βράσουν για 2 λεπτά, ρίχνετε την αμυγδαλόψιχα, την καρυδόψιχα, τα κουκουνάρια, τα φουντούκια, τα φιστίκια, το ξύσμα και τα ανακατεύετε. Αφήνετε να πάρουν μια βράση και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στρώνετε σε μια φόρμα λαδόχαρτο και στρώνετε το μείγμα. Αφήνετε να κρυώσει, το ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα και το κόβετε σε λεπτές φέτες.