ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
για 6 άτομα
Υλικά
- 400 γραμμάρια Σπαγγέτι
- 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες
- 1 1/2 κιλό ντομάτες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 5–6 σκελίδες σκόρδου
- 1 κύβο λαχανικών
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κοφτή κουταλιές σούπας ζάχαρη
- φύλλο βασιλικού και κεφαλογραβιέρα τριμμένη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και πολτοποιημένες με τη ζάχαρη. Βράζετε μέχρι να εξατμιστούν λίγα υγρά. Ρίχνετε το σκόρδο χοντροκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι, τον κύβο λαχανικών, την πιπερίτσα και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει 30′ ή μέχρι να μείνει η μισή σε ποσότητα.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζετε. Όσο σιγοβράζει η σάλτσα, ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε φέτες. Τις αφήνετε αρκετή ώρα σε σουρωτήρι, πασπαλισμένες με αλάτι. Κατόπιν τις ξεπλένετε, τις στραγγίζετε πολύ καλά και τις τηγανίζετε στο υπόλοιπο λάδι. Τις αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
- Σε μια πιατέλα απλώνετε τα μισά σπαγγέτι. Στρώνετε μια σειρά μελιτζάνες και ρίχνετε από πάνω σάλτσα ντομάτας. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία άλλη μια φορά. Πασπαλίζετε με μπόλικη κεφαλογραβιέρα, γαρνίρετε με φυλλαράκια βασιλικού και σερβίρετε.
- Μπορείτε να κόψετε τις μελιτζάνες σε κυβάκια, να τις ξεπικρίσετε και να τις μαγειρέψετε μέσα στη σάλτσα ντομάτας μαζί με τα κρεμμύδια. Στην περίπτωση αυτή ρίχνετε όλο το ελαιόλαδο από την αρχή.