Μελιτζάνες με τυρί κατίκι και πιπεριές Φλωρίνης
(Για 4 άτομα)
Υλικά
- 3 μέτριες μελιτζάνες
- αλάτι
- λάδι για τηγάνισμα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- σκόνη κύμινο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες
- 10–12 κομμάτια λιαστής ντομάτας κομμένες σε λωρίδες
- 200 γραμμάρια τυρί κατίκι
- 1/3 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες (με πάχος περίπου 1 εκ.) κατά μήκος. Διαλέγετε τις 8 μεγαλύτερες φέτες. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε για 30′. Τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στεγνώνετε καλά. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τις μελιτζάνες για 2′-3′ από κάθε πλευρά. Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν, τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με το κύμινο (προαιρετικά). Ξεφλουδίζετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε λωρίδες.
- Σε κάθε πιάτο τοποθετείτε μια φέτα μελιτζάνας και πάνω απλώνετε το 1/4 του τυριού. Πάνω στο τυρί βάζετε λωρίδες πιπεριάς και ντομάτας και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο βασιλικό. Τελειώνετε με 1 φέτα μελιτζάνας πάνω στην οποία βάζετε λίγες λωρίδες πιπεριάς και ντομάτας και διακοσμείτε με τα φυλλαράκια βασιλικού. Κάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα υλικά.
- Σημείωση: Κόβετε τις φέτες μελιτζάνας που περίσσεψαν σε κυβάκια και τις σοτάρετε με 2 κουταλιές σούπας λάδι σε ένα τηγάνι, μαζί με 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να ροδίσουν. Απλώνετε το μείγμα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και το τρώτε σαν σνακ ή το προσθέτετε σε κάποιο φαγητό κατσαρόλας για πιο πλούσια γεύση.