Μελομακάρονα

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Μελομακάρονα

Υλικά

  • 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο
  • 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι του νερού μπίρα
  • 1/3 ποτηριού του νερού κονιάκ
  • ελάχιστο αλάτι
  • λίγη κανέλα τριμμένη
  • λίγο γαρίφαλο τριμμένο
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κουταλιές γλυκού σόδα
  • 2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 ποτήρι του νερού αλεσμένα αμύγδαλα
  • 1 1/2 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και ο χυμός του

Για το σιρόπι:

  • 1 1/2 ποτήρι του νερού μέλι
  • 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 ποτήρια νερό
  • 10 γαρίφαλα
  • ο χυμός 1/2 λεμονιού

Για το πασπάλισμα:

  • Αμύγδαλα ψιλοκομμένα ανακατεμένα με λίγη κανέλα και λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, την μπίρα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Στο τέλοδ βάζουμε και τα αμύγδαλα. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στο χέρι. Πλάθουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 40-45 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι ότι τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, δοκιμάζουμε ένα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τότε βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί για 10 λεπτά και, ενώ το σιρόπι βράζει, βουτάμε τα μελομακάρονα να μελώσουν για 1-2 λεπτά και, αφού τα βγάλουμε, τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
  2. Βγαίνουν 60-65 κομμάτια.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply