Μικρά φουσκωτά ψωμάκια

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Μικρά φουσκωτά ψωμάκια

Υλικά

  • 4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 45 γραμμάρια μαγιά σκόνη
  • 250 γραμμάρια γάλα
  • 2 φλιτζάνια βούτυρο φρέσκο
  • 70 γραμμάρια ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 κουταλιές γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάλτε σε λεκανίτσα ένα φλιτζάνια αλεύρι, διαλύατε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα, ρίξτε το στο αλεύρι και ζυμώστε το με τα δάχτυλα ώσπου να γίνει ζύμη λίγο αραιή προσθέτοντας ακόμη λίγο γάλα αν χρειαστεί. Σκεπάστε με πανί τη μαγιά και αφήστε την σε ζεστό μέρος, για να ανέβει. Όταν ετοιμαστεί η μαγιά, αδειάστε την σε μεγάλη λεκάνη και ρίξτε μέσα το μισό βούτυρο λιωμένο στη φωτιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αυγά. Αφού τα δουλέψετε λίγο, ρίξτε το υπόλοιπο γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώστε χτυπώντας τη ζύμη με ανοιχτές παλάμες. Προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο και αφού συνεχίσετε το ζύμωμα, ώσπου να γίνει η ζύμη σαν λάστιχο, διατηρήστε τη στο ψυγείο. Την άλλη μέρα, δουλέψτε τη λίγο επάνω σε μάρμαρο και γεμίστε ως τη μέση τα φορμάκια. Βάλτε τα φορμάκια σε ζεστό μέρος και όταν ανεβούν, αλείψτε τα με χτυπημένο αυγό και ψήστε τα γύρω στη μισή ώρα σε μέτριο φούρνο. Αφήστε τα να κρυώσουν, ξεφορμάρετέ τα και προσφέρετε τα για βουτήματα σε τσάι, σε γάλα ή σε καφέ.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply