μηλόπιτα ανάποδη
Υλικά
- 4 αυγά
- 1 κουταλιές σούπας κονιάκ
- 1 βούτυρο π.χ βιτάμ μικρό (250 γραμμάρια)
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
- 1 κουταλιές γλυκού γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1300 γραμμάρια μήλα
- 300 γραμμάρια σαντιγί
- 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα ή καρύδια
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού μέσα σε λεκάνη. Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνια ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο, αλείφουμε ένα μικρό ταψί και το υπόλοιπο το ανακατεύουμε με τα μήλα, Γυρίζουμε κατόπιν τον πολτό στο ταψί και τον ισιώνουμε.
- Χτυπάμε τ’ ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους και τους ενώνουμε με τη μαρέγκα. Προσθέτουμε στη σειρά: τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη μπέικιν και λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύουμε όλα μαζί να γίνουν ένα μίγμα και το στρώνουμε πάνω από τον πολτό του μήλου.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και το γυρίζουμε ανάποδα σε στρογγυλή πιατέλα. Στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα.