Μηλοπιτάκια με χαλβά
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλιτζάνια ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
- 1 φλιτζάνια κρασί λευκό
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1/4 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
- 3 μήλα
- 1 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
- 150 γραμμάρια χαλβά
- 1 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη
- 10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 3 χουρμάδες φρέσκους
- Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Χτυπάτε στο μπολ του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε το κρασί και βάζετε το μείγμα σε μια λεκάνη. Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν και τα ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την αφήνετε για 1/2 ώρα. Καθαρίζετε τα μήλα από τη φλούδα, αφαιρείτε τους σπόρους και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
- Ρίχνετε σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη, τα μήλα, τα ανακατεύετε, μέχρι να μαλακώσουν,και τα βάζετε σε μια λεκάνη.Όταν κρυώσουν τα μήλα, προσθέτετε το χαλβά κομμένο σε μικρά κομμάτια, την αμυγδαλόψιχα σοταρισμένη και χοντροκομμένη,τα δαμάσκηνα με τους χουρμάδες κομμένα σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύετε.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε μπάλες και τις ανοίγετε με τον πλάστη σε χοντρά φύλλα. Τα χωρίζετε με κου πατ διαμέτρου 6 εκ., βάζετε ένα κουταλιές γλυκού γέμιση σε κάθε φυλλαράκι και το κλείνετε, σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Στρώνετε σε ταψί λαδόχαρτο και τοποθετείτε τα μηλοπιτάκια. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζετε, αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τους χουρμάδες με δύο κουταλιές σούπας σταφίδες ξανθές. !Για να διατηρήσετε τα μηλοπιτάκια τραγανά, τα αφήνετε ξεσκέπαστα.