μοσχάρι ή βοδινό με μανιτάρια
ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
Υλικά
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 600 γραμμάρια μοσχάρι ή βοδινό μπούτι χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μπουκίτσες
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνια ξηρό λευκό κρασί.
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
- 600 γραμμάρια λευκά μανιτάρια
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 3 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3 φυλλαράκια βασιλικού
- 1/2 κιλό ξεφλουδισμένες ντομάτες, κομμένες σε κομματάκια
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι στο λάδι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρέας μόλις το κρεμμύδι μαλακώσει. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε στους χυμούς του κρέατος. Μόλις μειωθούν οι χυμοί του, ρίχνετε το κρασί και μαγειρεύετε ώσπου να εξατμιστεί.
- Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας. Βάζετε το σκόρδο και το λάδι σ’ ένα μεγάλο τηγάνι και σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να χρυσίσει το σκόρδο. Προσθέτετε το βασιλικό και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε κι αφήνετε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά ή ώσπου ν’ αρχίσει το λάδι να διαχωρίζεται από την ντομάτα. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας στην κατσαρόλα με το κρέας, ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Στο μεταξύ, καθαρίζετε και πλένετε τα μανιτάρια. Κόβετε τα καπελάκια τους σε χοντρές λωρίδες και τα κοτσάνια σε χοντρά κομμάτια.
- Προσθέτετε τα μανιτάρια και το μαϊντανό στο κρέας έπειτα από 40 λεπτά περίπου. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε ώσπου να μαγειρευτεί το κρέας, ανακατεύοντας τακτικά. Εάν η σάλτσα στεγνώσει πολύ, προσθέτετε λίγο ζωμό.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό με τυρί φέτα.