ΜΟΥΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Υλικά
- 12 μερίδες από 305 θερμίδες
Ζύμη:
- 200 γραμμάρια αλεύρι
- 125 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
- λίγο αλάτι
Γέμιση:
- 4 κρόκους
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 φακελάκι βανίλια
- 1/4 λίτρου χυμό πορτοκαλιού
- το χυμό 2 λεμονιών
- 4 φύλλα λευκή ζελατίνα
- 2 φύλλα κόκκινη ζελατίνα
- 1 κιλό φράουλες
- 1 ποτήρι του κρασιού Grand Marnier
- 1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Ανακατεύετε το κοσκινισμένο αλεύρι, το βούτυρο και τη ζάχαρη, ρίχνοντας σιγά- σιγά 3 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό. Ανοίγετε φύλλο πάχους 1/2 εκ. πάνω σε αλευρωμένο τραπέζι. Υγραίνετε το ταψάκι με λίγο νερό και τοποθετείτε μέσα το φύλλο. Στην περιφέρεια της ζύμης σχηματίζετε αυτό το κυματιστό τελείωμα.
- Τρυπήστε τη ζύμη με πιρούνι αρκετές φορές και αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει 1 ώρα. Ύστερα ψήνετε επί 35 λεπτά σε θερμοκρασία 200 C.
Γέμιση: Χτυπάτε με το μίξερ, τους κρόκους, 75 γραμμάρια ζάχαρη, την βανίλια. Προσθέστε τον χυμό αφού τον ζεστάνετε προηγουμένως. Συνεχίζετε να χτυπάτε αφού βάλετε το μπολ σε μπεν μαρί επί 3 λεπτά. Τέλος προσθέστε τη λιωμένη ζελατίνα στην κρέμα και ανακατέψτε πάλι.
- Αφήστε το μίγμα 30 λεπτά στο ψυγείο να κρυώσει. Στο μεταξύ καθαρίζετε τις φράουλες και τα 400 γραμμάρια και τα χτυπάτε στο μπλέντερ μερικά λεπτά. Τις υπόλοιπες φράουλες τις βάζετε στο ψυγείο μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη. (Κρατήστε μερικές φράουλες για γαρνίρισμα). Στην κρυωμένη κρέμα ρίχνετε το Grand Marnier στον πουρέ από τις φράουλες και την κρέμα γάλακτος (αφού προηγουμένως χτυπήσετε στο μίξερ, να γίνει σαντιγύ).
- Στρώνετε ζαχαρωμένες φράουλες στη βάση, ρίχνετε την κρέμα από πάνω και αφήνετε 1 ώρα στο ψυγείο. Τέλος γαρνίρετε με σαντιγύ και φράουλες.