Ολλανδικά παξιμάδια
Φούρνος Ηλεκτρικός: 180-200 (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 3-4 (προθερμασμένος) Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 100 λεπτά, χωρίς το χρόνο κρυώματος Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά 45-50 κομμάτια
Υλικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1/2 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 250ml γάλα
- 1 αυγό
- 75 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση
- Κοσκινίστε σε λεκανάκι το αλεύρι και ανακατώστε με τη μαγιά. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο και το αυγό. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά). Σκεπάστε τη ζύμη και τη σε ζεστό μέρος να ανέβει, βγάλτε τη στον πάγκο και ζυμώστε ξανά. Βάλτε την ζύμη σε 2 φόρμες 10×5 εκ,, ντυμένες με λαδόχαρτο ή σε μία μεγάλη φόρμα αφήστε τη σε ζεστό μέρος 15-20 λεπτά να ανέβει. Βάλτε τις φόρμες στη σχάρα φούρνου. Έπειτα από 10 λεπτά γυρίστε τα ψωμιά και ψήστε άλλα 10 λεπτά. Ε ψωμιά από τις φόρμες πάνω σε χαρτί φούρνου. Αφήστε να κρυώσουν εντελώς (όλη τη νύχτα, αν μπορείτε). Με κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα ψωμιά σε φέτες
- εκ βάλτε τες πάνω σε χαρτί φούρνου και ψήστε στο γκριλ και από τις δύο μεριές, ώσπου να πάρουν ελαφρά καστανό χρώμα.
Συμβουλή
- Μπορείτε να φτιάξετε τα μισά παξιμάδια με την παρακάτω συνταγή: Χτυπήστε 2-3 αυγά ώσπου να σφίξουν, προσθέστε 125 γραμμάρια ζάχαρη άχνη και 125 γραμμάρια ινδοκάρυδο τριμμένο, Αλείψτε με το μείγμα τα ψημένα παξιμάδια και ψήστε τα στην ίδια θερμοκρασία, περίπου 5 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν,