Παλαμίδα στο φούρνο
Υλικά
- 1 παλαμίδα
- 1 1/2 κιλό
- 2/3 ποτηριού του νερού ελαιόλαδο
- 5–6 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- 2–3 λεμόνια μέτρια
- 1.000–1200 γραμμάρια πατάτες
- 1–2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
- Πλένουμε το ψάρι και καθαρίζουμε τα εντόσθια. Αφαιρούμε το κεφάλι, γιατί η παλαμίδα είναι από τα ελάχιστα ψάρια που το κεφάλι τους δεν έχει φαγητό. Κόβουμε στη μέση το ψάρι οριζόντια, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και καρφώνουμε στα πιο χοντρά σημεία φέτες σκόρδο. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια τις πατάτες και τους ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο. Στρώνουμε σε ένα ταψί το ψάρι μαζί με τις πατάτες. Ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι και το νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα και 30 λεπτά.