Υλικά
- 380 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 380 ML. γάλα πλήρες
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- φλούδα από 1 λεμόνι, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια.
- ηλιέλαιο
Για τις φόρμες:
- 2 κουταλιές γλυκού σκόνη ζελατίνης ή
- 5 φύλλα ζελατίνης μουλιασμένα σε κρύο νερό
Για την καραμέλα λεμονιού:
- χυμό από 1 λεμόνι
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
Εκτέλεση
- Παίρνετε έξι ατομικές φόρμες για κρέμα καραμελέ περιεκτικότητας 150ml, και μ’ ένα πινέλο τις αλείφετε με ηλιέλαιο.
- Σ’ ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα μπαστουνάκια της λεμονόφλουδας και τη ζάχαρη. Όταν πάρουν μια βράση, κατεβάστε το σκεύος από τη φωτιά.
- Στύβετε τη ζελατίνη και τη ρίχνετε στο καυτό μίγμα. Ανακατεύετε καλά και όταν βεβαιωθείτε πως έχει διαλυθεί η ζελατίνη σουρώνετε το μίγμα περνώντας το από σουρωτήρι ντυμένο με τουλπάνι. Ύστερα μοιράζετε το μίγμα στις έξι λαδωμένες φόρμες και τις αφήνετε στο ψυγείο.
- Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε την καραμέλα λεμονιού. Σ’ ένα τηγάνι και πάνω σε μέτρια φωτιά βάζετε τη ζάχαρη, προσθέτετε λίγο νερό για να βραχεί η ζάχαρη και αφήνετε να λιώσει και να γίνει καραμέλα, θα χρειαστεί να γυρίσετε το τηγάνι έτσι ώστε η καραμέλα να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Αδειάζετε την καραμέλα προσεκτικά σε μια λαδόκολλα και, όταν κρυώσει λίγο την κόβετε σε μικρά μπαστουνάκια, σαν οδοντογλυφίδες.
- Ξεφορμάρετε την πανακότα οπό τις φόρμες, τη σερβίρετε στα πιάτα και
- διακοσμείτε με τα μπαστουνάκια καραμέλας.
- Prep Time: 5 mins
- Cook Time: 30 mins
- Category: Γλυκό
- Method: Ψυγείο
- Cuisine: Ελληνική
Keywords: Πανακότα