ΠΑΠΑΚΙ ΨΗΤΟ
4-5 μερίδες
Υλικά
- 1 πάπια, περίπου 1800 γραμμάρια
- τα συκωτάκια της πάπιας
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 κρεμμύδια
- 175 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια ή κονσέρβας
- μαϊντανός
- 5 κουταλιές σούπας λάδι
- ξύσμα λεμονιού
- 1 κουταλιές γλυκού θυμάρι
- 2 φέτες ψωμί
- 2 κρόκοι
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- λίγο σέλινο
- 5 ασπράδια αυγών
- 2 κιλά χοντρό αλάτι
- 1/4 λίτρου λευκό κρασί
- 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- λίγη σκόνη έτοιμης σάλτσας ψητού
Εκτέλεση
- Κόβετε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το μαϊντανό. Ροδίζετε τα συκωτάκια σε 2 κουταλιές σούπας λάδι. προσθέστε και τα κομμένα λαχανικά, το ξύσμα λεμονιού, τα μανιτάρια, το θυμάρι και το τηγανισμένο σε μικρά κομματάκια κομμένο ψωμί.
- Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτετε τους κρόκους. Αλατίζετε, πιπερίζετε την πάπια και τη γεμίζετε με το παραπάνω μίγμα. Την ράβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 250′ C. Ροδίζετε την πάπια στο φούρνο σε ταψί με 3 κουταλιές σούπας λάδι. Προσθέστε και τα λαχανικά και ροδίστε τα περίπου 5 λεπτά όλα μαζί.
- Ανακατεύετε τα ασπράδια με το αλάτι. Βγάζετε την πάπια από το φούρνο. Ρίχνετε τα λαχανικά με τη σάλτσα τους σε δοχείο. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι και στρώνετε το μίγμα τους πάνω σε λαδωμένο ταψί. Πάνω σ’ αυτό τοποθετείτε την πάπια και την τυλίγετε με τον αφρό αλατιού. Βάζετε το ταψί στο κέντρο του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 250″ C επί 45 λεπτά.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα:
- Προσθέστε 1/2 λίτρου νερό στα λαχανικά (εκτός από τα μανιτάρια) και το ζωμό ψησίματος της πάπιας και βράστε περίπου 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Ύστερα προσθέστε το λευκό κρασί και την κρέμα γάλακτος. Χτυπήστε στο μπλέντερ την σάλτσα και δέστε την με τη σκόνη έτοιμης σάλτσας ψητού ή λίγο κορν-φλάουρ. Προσθέστε τα μανιτάρια.
- Σπάστε την κρούστα και ελευθερώστε την πάπια. Χωρίστε την σε μερίδες. Πολύ ωραία ταιριάζουν τα καρότα και αρακάς σοτέ μαζί με πατάτες φούρνου.