Παράλληλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και δίνετε μια δυνατή βράση.
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την ψιλοκομμένη
λιαστή ντομάτα, την καυτερή πιπερίτσα. το μισό βασιλικό, το μαϊντανό και τη ζάχαρη.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να μελώσει. Τις ελιές
τις προσθέτετε 2 λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά. Αλατίζετε τη σάλτσα στο τέλος του μαγειρέματος. γιατί οι ελιές και οι λιαστές ντομάτες είναι ήδη αλμυρές
Ενώ σιγοβράζει η σάλτσα, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τις ροδέλες καλαμαριού για 5 λεπτά,ίσα να μαλακώσουν.
Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Προσθέτετε τα καλαμαράκια, τον υπόλοιπο μαϊντανό και το βασιλικό και ανακατεύετε καλά πριν σερβίρετε.