Πηχτή Σμέρνας

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

ΠΗΧΤΗ ΣΜΕΡΝΑΣ

Υλικά

  • 1 σμέρνα (2 κιλά περίπου)
  • 34 στήμονες κρόκου Κοζάνης
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ο χυμός 2 μέτριων λεμονιών
  • 34 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλιές γλυκού ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αγγουράκια και καρότα τουρσί για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε και πλένετε το ψάρι πολύ καλά. Το τεμαχίζετε και το βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το λάδι, το κρεμμύδι και 7-8 φλιτζάνια νερό. Βράζετε σε δυνατή φωτιά και με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας 15′ περίπου. Καθώς βράζει την ξαφρίζετε καλά. Αποσύρετε κατόπιν το σκεύος από τη φωτιά, βγάζετε το ψάρι με τρυπητή κουτάλα και περνάτε από λεπτό τρυπητό το ζωμό. Αφαιρείτε προσεκτικά το δέρμα και τα κόκαλα του ψαριού. Κρατάτε μόνο τη σάρκα, την οποία και ρίχνετε μέσα στο ζωμό. Προσθέτετε την ρίγανη, το αλατοπίπερο, το χυμό των λεμονιών και τον κρόκο ελαφρώς τριμμένο στα δάχτυλα σας. Ανακατεύετε και ξαναβράζετε το μείγμα με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μείνει το 1/2 από την αρχική του ποσότητα. Το αδειάζετε σε μια φόρμα ή κατευθείαν σε βαθιά πιάτα ή μπολ. Αφήνετε στο ψυγείο 6-8 ώρες πριν σερβίρετε για να πήξει. Γαρνίρετε την πηχτή της σμέρνας με αγγουράκια και καρότα τουρσί.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply