Πιρόχ’

Please follow and like us:

Πιρόχ'
Το πιρόχ’ είναι ρωσικής προέλευσης γλυκό (παρεμφερές της πάστα-φλώρα) και το έφεραν οι εκ Ρωσίας πρσερχόμενοι Πόντιοι το 1922-23. Μια όχι και τόσο γνωστή συνταγή που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε. Με λίγη προσοχή στα υλικά και τις οδηγίες που σας δίνουμε, δε θα δυσκολευτείτε και πολύ.
Συγγραφέας:
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Συνολικός χρόνος: 
Υλικά
  • Για την ζύμη
  • Αλεύρι - 700 γρ. για όλες τις χρήσεις
  • Λίπος - 250 γρ. μαγειρικό τύπου φυτίνη
  • Ζάχαρη - 1 κούπα
  • Αυγά - 3 τεμ.
  • Λεμόνι - όλο το ξύσμα
  • Αλάτι - 1 πρέζα
  • Μπέϊκιν Πάουντερ - 20 γρ.
  • Για την γέμιση
  • Σταφίδες - 500 γρ. μαύρες
  • Ζάχαρη - 250 γρ.
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση για να κρυώσει μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. Βράζουμε τις σταφίδες με λίγο νερό και τη μισή κούπα ζάχαρη, μέχρι να δέσει σαν γλυκό κουταλιού. Αυτή είναι η παραδοσιακή γέμιση. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαρμελάδα οποιασδήποτε επιθυμητής γεύσης.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα το μαγειρικό λίπος μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Ανακατεύοντας συνέχεια προσθέτουμε το μπέϊκιν πάουντερ, το αλάτι και τα αυγά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στο χέρι. Παίρνουμε τα ⅔ της ζύμης και τα στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ημίβαθο ταψί, σε ομοιόμορφο πάχος. Πάνω στη ζύμη που έχουμε στρώσει στο ταψί απλώνουμε τη γέμιση. Παράλληλα ανοίγουμε το φούρνο να ζεστάνει, επάνω & κάτω στους 200 βαθμούς. Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο, πάχους 3 χιλιοστών περίπου. Κόβουμε με ροδάκι, λωρίδες φάρδους 2 εκατοστών περίπου, και τις τοποθετούμε παράλληλα μεταξύ τους σε απόσταση 3-4 εκατοστών και διασταυρούμενες σε σχήμα ρόμβου. Αντί για λωρίδες μπορούν να γίνουν μπαστούνια διαμέτρου ενός εκατοστού περίπου. Ψήνουμε στο φούρνο που έκαψε, για 40 λεπτά περίπου, ελέγχοντας το γλυκό μας μέχρι να ροδίσει.

ΠΗΓΗ

loading...

Post Author: Greekouzina

Greekouzina
Παρακαλούμε αν σας άρεσε η συνταγή που διαβάσατε, να την βαθμολογείτε. Έτσι μας βοηθάτε να καταλαβαίνουμε ποιες συνταγές μας προτιμάτε και πως μπορούμε να τις οργανώσουμε καλύτερα. Ακόμη περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να γινόμαστε όσο γίνεται καλύτεροι. Με την δική σας συμμετοχή θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση