πιροσκί

Πιροσκί: ένα παραδοσιακό ποντιακό πιάτο για όλους

Τα ποντιακά πιροσκί είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό πιάτο που παρασκευάζεται από ζύμη και γέμιση τυριού, πατάτας ή μανιτάρια. Είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα ή ως σνακ.

Τα ποντιακά πιροσκί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα του Πόντου και σερβίρονται συχνά σε παραδοσιακές ταβέρνες και πανηγύρια. Συνοδεύονται συνήθως με σάλτσα ντομάτας ή με γιαούρτι.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Πιροσκί

Αυτή είναι παραδοσιακή ποντιακή συνταγή. Την βρίσκετε και σε παραδοσιακά αρτοποιεία.

  • Total Time: 35 mins
  • Yield: 4

Υλικά

  • Αλεύρι – 4 φλιτζάνια του τσαγιού
  • Μαγιά – 1 κουταλιές γλυκού
  • Γάλα – 2 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό
  • Βούτυρο – 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού λιωμένο
  • Αυγό – 1 τεμ. μέτριο και άλλο ένα μόνο τον κρόκο
  • Λάδι – για το τηγάνισμα
  • Αλάτι – λίγο
  • Πατάτες – 5 τεμ.
  • Τυρί – 400 γραμμάρια φέτα
  • Ελαιόλαδο – 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού
  • Κρεμύδι – 1 τεμ. ψιλοκομμένο
  • Αλάτι – λίγο
  • Πιπέρι – λίγο

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
  2. Προσθέτετε τη μαγιά διαλυμένη στο ένα φλιτζάνι γάλα, λίγο αλάτι, τα αυγά χτυπημένα, το βούτυρο και τα ζυμώνετε ρίχνοντας το υπόλοιπο γάλα, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την αφήνετε να φουσκώσει.
  3. Πλένετε τις πατάτες καλά και τις βράζετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζετε, αφήνετε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε, τις βάζετε σε μια λεκάνη και τις πολτοποιείτε.
  4. Σοτάρετε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι με το λάδι. Προσθέτετε τον πουρέ από τις πατάτες, λίγο πιπέρι και τα ανακατεύετε για να σοταριστούν. Ρίχνετε το μείγμα σε μια λεκάνη. Αφού κρυώσει λίγο, προσθέτετε τη φέτα κομμένη οε μικρά κομμάτια και ανακατεύετε.
  5. Παίρνετε λίγη λίγη ζύμη, την ανοίγετε με τον πλάστη οε μικρά πιτάκια, βάζετε από μία κουταλιά γέμιση και τα κλείνετε σε ρολά, πατώντας λίγο τις άκρες για να μη φύγει η γέμιση.
  6. Βάζετε σε ένα τηγάνι αρκετό λάδι να ζεσταθεί και τηγανίζετε τα πιροσκί δυο δυο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, ώστε να στραγγίξουν, και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 25 mins
  • Cook Time: 10 mins
  • Category: Ορεκτικό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

 

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να μη χάνετε καμία νέα συνταγή από τις πολλές που έρχονται πολύ σύντομα!!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ελέγξτε τα εισερχόμενά σας ή το φάκελο των ανεπιθύμητων για να επιβεβαιώσετε τη συνδρομή σας.

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης