Πίτα με λάχανο και κολοκύθα
Υλικά
- 1/2 κιλό φύλλα χωριάτικα
- 1/2 κιλό κολοκύθα κόκκινη
- 1 κιλό λάχανο
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
- 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Τρίβετε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη και τη βάζετε σε μια λεκάνη. Προσθέτετε το λάχανο ψιλοκομμένο, τα πράσα, το σέλινο, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, τα τρίβετε με τα χέρια σας και τα αφήνετε για 1/2 ώρα. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα σοτάρετε λίγο και προσθέτετε το μείγμα της λεκάνης. Ρίχνετε λίγο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθεί. Βάζετε τη γέμιση σε μια λεκάνη και αφήνετε να κρυώσει. Αλείφετε ένα ταψί No 30 με λάδι και στρώνετε τα μισά φύλλα, αλείφοντας τα ένα ένα με λάδι. Στρώνετε τη γέμιση και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα πάλι με λάδι. Κόβετε τα φύλλα που εξέχουν και γυρίζετε τα υπόλοιπα προς τα μέσα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αφού κρυώσει, τη σερβίρετε σε πιατέλα.
- Για να γίνει πιο γλυκιά η πίτα, μπορείτε να προσθέσετε δύο κουταλιές σούπας ρύζι στο σοτάρισμα.