Πίτα με μανιτάρια, πατάτες και σπανάκι

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Πίτα με μανιτάρια, πατάτες και σπανάκι

(Για 6 άτομα)

Υλικά

  • 8 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 2 μέτριες πατάτες βρασμένες
  • 800 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
  • 1 κιλό ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο)
  • 6 φύλλα κρούστας
  • 2 κουταλιές σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα:

  • 1 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό κότας
  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε, πλε’νετε και κόβετε σε κομμάτια το σπανάκι. Ζεσταίνετε κουταλιές σούπας βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει. Το αλατοπιπερώνετε, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το κρατάτε στην άκρη. Κόβετε τις πατάτες σε κύβους. Ζεσταίνετε κουταλιές σούπας βούτυρο και τις σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις αλατοπιπερώνετε, τις κατεβάζετε από τη φωτιά και τις κρατάτε στην άκρη. Κόβετε τα λευκά μανιτάρια σε φετούλες και τα άλλα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές σούπας βούτυρο και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Ζεσταίνετε κουταλιές σούπας βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να μαυρίσουν. Προσθέτετε και το 1 1/2 κουταλιές σούπας θυμάρι, το μαϊντανό και ανακατεύετε. Αναμειγνύετε το μείγμα με ταμανιτάρια και το σπανάκι. Λιώνετε 3 κουταλιές σούπας βούτυρο. [Βουτυρώνετε ένα φύλλο, το πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και το τοποθετείτε σε ένα στρογγυλό, βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν προς τα έξω. Κάνετε το ίδιο με δύο ακόμα φύλλα. Ρίχνετε μέσα τις πατάτες σε μια στρώση και πάνω βάζετε το μείγμα που ετοιμάσατε. Βουτυρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα και τα τοποθετείτε πάνω στη γέμιση. Διπλώνετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα γύρω γύρω, έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα στεφάνι. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180″ για 20′-25′, ή μέχρι να ροδίσει. Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βράζετε το ζωμό κότας, μέχρι να μειωθεί
  2. στο μισό αρχικό όγκο. Προσθέτετε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε τα υλικά καλά.
  3. Τη διατηρείτε ζεστή. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή και την περιχύνετε με τη σάλτσα.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply