Πίτα με μαρέγκα και μέλι
για 1 μεγάλο στρογγυλό ταψί
Υλικά
- 400 γραμμάρια Φύλλο κρούστας
- 600 γραμμάρια μέλι
- 6 ασπράδια αυγών
- 2/3 του κιλού ζάχαρη
- 1 1/2 φλιτζάνια νερό
- 3 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 κιλό αμύγδαλα καθαρισμένα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
- 200 γραμμάρια φιστίκια ολόκληρα και καβουρντισμένα
- 1 κουταλιές γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
- το ξύσμα 1 μεγάλου πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190’. Βράζετε τη ζάχαρη με το μισό νερό και το χυμό του
- λεμονιού μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Βράζετε το μέλι με το υπόλοιπο νερό 5′ και αναμιγνύετε τα δύο υγρά. Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε απαλά στο μείγμα των δύο υγρών. Τα μεταφέρετε σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις βράσει το μείγμα προσθέτετε τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, το κόλιανδρο και το ξύσμα του πορτοκαλιού ανακατεύοντας πάντα μέχρις ότου το μείγμα γίνει ομοιόμορφο. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Κατόπιν απλώνετε σε μεγάλο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο. Ρίχνετε το μείγμα από πάνω, ισιώνετε την επιφάνεια και τοποθετείτε τις άλλες στρώσεις φύλλου. Πιέζετε με ένα ξύλο κοπής για να δέσει ολόκληρο το παρασκεύασμα. Χαράζετε την πίτα και την ψήνετε για 40′.