Ποντιακά Ωτία – γνήσια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή

Τα ποντιακά ωτία είναι ένα αγαπημένο γαστρονομικό πλούτο της ποντιακής κουζίνας. Αυτό το παραδοσιακό εδέσμα αναδεικνύει την ποντιακή πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τη γεύση και τη διακόσμηση.

Τα ποντιακά ωτία είναι μικρά γλυκά ψωμάκια που δημιουργούν το σχήμα ωτίου (αυτιού) και αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζονται έτσι. Η ζύμη τους είναι αφράτη και απολαυστική, ενώ συνοδεύονται από μια ελαφρώς γλυκιά νότα που τα καθιστά ιδανικά για εορταστικές περιστάσεις, ιδίως γάμους.

Η ποντιακή παράδοση αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται τα ποντιακά ωτία, καθώς αντιπροσωπεύουν την αγάπη και τη φιλοξενία του ποντιακού λαού. Συνήθως σερβίρονται τόσο σκέτα όσο και πασπαλισμένα με αχνή ζάχαρη, προσφέροντας μια ευχάριστη γλυκιά γεύση.

Είναι ένα γευστικό ταξίδι στην πλούσια ποντιακή κουλτούρα, που μας διδάσκει πώς η γαστρονομία μπορεί να αναδείξει την ιστορία και την ταυτότητα ενός λαού μέσα από τη γεύση. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το παραδοσιακό γλυκό και να ανακαλύψετε την πλούσια ποντιακή γαστρονομία.

Απολαύστε τα με αγάπη και κοινοποιήστε την συνταγή σε γνωστούς και φίλους.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ποντιακά Ωτία

Τα αυτιά (ωτία) είναι νόστιμα γλυκίσματα της ποντιακής κουζίνας και αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Η συνταγή που σας δίνουμε προέρχεται από παραδοσιακή ποντιακή συνταγή και προσφέρεται συνήθως, σε γάμους, βαπτίσεις, αλλά και σε γιορτές.αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας θα μπορείτε να την κάνετε και να την προσφέρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλή σας επιτυχία!

  • Total Time: 30 mins
  • Yield: 20

Υλικά

  • 250 γραμμάρια λάδι
  • 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
  • 340 γραμμάρια γιαούρτι (κατά προτίμηση αγελάδας)
  • 250 γραμμάρια γάλα
  • 4 αυγά
  • αλάτι (λίγο)
  • Αλεύρι (όσο πάρει η ζύμη)
  • 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε αργά το γιαούρτι και το γάλα. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο χυλό.
  2. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι σταδιακά και το μπέικιν πάουντερ, ζυμώντας μέχρι να προκύψει μια ζυμαροσχηματισμένη μάζα που δεν κολλάει.
  3. Για να αποφύγετε το κολλάρισμα της ζύμης στα χέρια, προσθέστε λίγο λάδι στα χέρια σας κατά τη διάρκεια του ζυμώματος.
  4. Συνεχίστε να πλάθετε τη ζύμη σας και στη συνέχεια ανοίξτε φύλλο πάχους περίπου ενός πόντου και κόψτε κομματάκια σε σχήμα ρόμβου.
  5. Φτιάξτε μια τρύπα στη μέση με ένα μαχαίρι. Πάρτε τη μία άκρη του ρόμβου και περάστε την μέσα από την τρύπα. Έτσι δημιουργείτε ένα σχήμα που όταν ψηθεί θα θυμίζει αυτί.
  6. Τέλος, βάλτε τα ωτία σε ζεστό ελαιόλαδο και ψήστε τα μέχρι να γίνουν χρυσοκίτρινα.
  7. Σερβίρονται τόσο σκέτα όσο και πασπαλισμένα με αχνή ζάχαρη. Ο τελευταίος τρόπος σερβιρίσματος είναι κυρίως σε γάμους και ειδικές περιστάσεις, δίνοντας μια ακόμη πιο εορταστική νότα σε αυτό το νόστιμο γλυκό.
  • Author: Greekouzina
  • Prep Time: 15-20 mins
  • Cook Time: 15 mins
  • Category: Ορεκτικό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Διατροφικά Στοιχεία

  • Serving Size: Μερίδα
  • Calories: 150
  • Fat: 5-6 γρ.
  • Carbohydrates: 10-12 γρ.
  • Protein: 5 gr

Keywords: Ωτία, ποντιακά

Leave a Reply