πως να φτιάξετε σος μανιταριών
(Για 3 1/2 φλιτζάνια περίπου)
Υλικά
- 1 1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια, καλλιεργημένα ή άγρια
- 150 γραμμάρια αλάτι χοντρό
- 1 κουταλιές σούπας αλάτι ψιλό
- 2 κουταλιές σούπας ανάμεικτα μπαχαρικά
- 2 μοσχοκάρυδα
- 1 κουταλιές σούπας πιπέρι καγιέν ή 20 κόκκους μαύρο πιπέρι
- 5 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 2 1/2 εκ. περίπου, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού κονιάκ
- 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού ξίδι
Εκτέλεση
- Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα μανιτάρια. Τα ψιλοκόβετε, τα αναμιγνύετε με το χοντρό αλάτι, τα τοποθετείτε σε ένα ταψάκι και τα αφήνετε σε δροσερό μέρος για 9 ημέρες, ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα με ένα κουτάλι.
- Μεταφέρετε τα μανιτάρια μαζί με τους χυμούς που άφησαν σε ένα τουλπάνι και τα πιέζετε να βγει ο χυμός τους σε ένα μπολ.
- Κοπανίζετε τα μπαχαρικά με ένα γουδί και τα προσθέτετε στο χυμό των μανιταριών, μαζί με το ψιλό αλάτι και τη ζάχαρη. Βράζετε το μείγμα σε μπεν-μαρί για 2 1/2-3 ώρες (προσθέτετε νερό στο κάτω κατσαρολάκι όταν τελειώνει).
- Σουρώνετε τη σάλτσα σε ένα λεπτό σουρωτήρι και την αναμιγνύετε με το κονιάκ και το ξίδι. Μοιράζετε τη σάλτσα σε μικρά αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς
- (αν τα ανοίξετε πρέπει να καταναλώσετε άμεσα τη σάλτσα).