Πουτίγκα σοκολάτας

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Υλικά

  • 3 κούπες τριμμένο σοκολατένιο κέικ
  • 1 κουταλιές γλυκού κανέλα
  • 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 1/4 κούπας γάλα
  • 1/2 κούπας βούτυρο
  • 1/2 κούπας ζάχαρη
  • 4 αυγά χωρισμένα
  • 1/4 κουταλιές γλυκού βανίλια
  • 1/4 κουταλιές γλυκού κρεμόριο

Για τη σάλτσα μόκας:

  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 150 γραμμάριακουβερτούρα
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιές σούπας νές-καφέ
  • 2 κουταλιές σούπας λικέρ

Εκτέλεση

  1. Φροντίστε το κέικ που θα χρησιμοποιήσετε να είναι 3-4 ημερών. Βάλτε το στο μπλέντερ μαζί με την κανέλα και αλέστε το, μέχρι να γίνει λεπτά ψίχουλα. Βάλτε τη σοκολάτα με το γάλα σε μικρή κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά κι ανακατέψτε, ώσπου να λιώσει και να γίνει λείο μίγμα. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά.
  2. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξει και ν’ αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε ένα ένα τα κροκάδια. Ρίξτε κι ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι το μίγμα της σοκολάτας και τα τρίμματα του κέικ.
  3. Χτυπήστε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κρεμόριο σε μαρέγκα απαλή κι ανακατέψτε την απαλά μέσα στο σοκολατένιο μίγμα. Αδειάστε το μέσα σε μια καλά βουτυρωμένη ψηλή φόρμα για κέικ, με καπάκι.
  4. Τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόχαρτο στην επιφάνεια και κλείστε το καπάκι. Βάλτε τη φόρμα μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που πρέπει να φτάνει ως τη μέση. Καλύψτε και ψήστε την πουτίγκα μέσα στο νερό που σιγοβράζει, χωρίς να κοχλάζει, 2 ώρες. Κατ’ άλλον τρόπο, αν η φόρμα σας δεν έχει καπάκι, σκεπάστε την πουτίγκα με αλουμινόχαρτο, βάλτε τη μέσα σε ταψί με καυτό νερό και ψήστε τη στο φούρνο στους 200°C ,1.30′. Ανοίξτε το καπάκι, αφαιρέστε το λαδόχαρτο κι αναποδογυρίστε την πουτίγκα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρετε με ζεστή σάλτσα μόκας.

Για την σάλτσα μόκας

  1. Ανακατέψτε επάνω σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο, την κουβερτούρα, την κρέμα γάλακτος, τον καφέ, και το λικέρ, ώσπου να ενωθούν σ’ ένα λείο μείγμα.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply