Ψάρι Γκρενόμπλ
Υλικά
- 4 φιλέτα από μπακαλιάρο, περ. από 250 γραμμάρια
- χυμός από ένα λεμόνι
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- αλάτι
- άσπρο πιπέρι
- 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
- 1 κ. γ. δυόσμος ξερός
- 1 λεμόνι
- 2 κουταλιές σούπας κάπαρη
Εκτέλεση
- Πλένετε το ψάρι και το σκουπίζετε, το ραντίζετε με χυμό λεμονιού και το αφήνετε περ. 10 λεπτά. Στο μεταξύ λιώνετε το βούτυρο. Σκουπίζετε ελαφρά το ψάρι, το βάζετε στη σχάρα, το αλατοπιπερώνετε και το ραντίζετε με λίγο βούτυρο. Το ψήνετε περ. 5 λεπτά. Στο μεταξύ πλένετε το μαϊντανό, τον στεγνώνετε και τον ψιλοκόβετε. Πλένετε με ζεστό νερό το λεμόνι, το καθαρίζετε, ψιλοκόβετε τη φλούδα και στύβετε το χυμό. Στραγγίζετε την κάπαρη και αν χρειάζεται την ψιλοκόβετε. Γυρίζετε το ψάρι, αλατοπιπερώνετε την πάνω πλευρά και την ραντίζετε με βούτυρο. Το ψήνετε άλλα 5 λεπτά περ. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτετε το μαϊντανό, το δυόσμο, τη φλούδα λεμονιού και την κάπαρη και ανακατεύετε. Σβήνετε με το χυμό λεμονιού, χωρίς ν’ αφήσετε το χυμό να πάρει βράση. Σερβίρετε το ψάρι σε ζεστά πιάτα, το περιχύνετε με τη σάλτσα λεμονιού. Σερβίρετε μαζί πατάτες ψητές σε αλουμινόχαρτο ή πατατοσαλάτα και πράσινη σαλάτα. Πάντα αρωματίζετε τις ψητές πατάτες με βούτυρο αρωματικό (βλέπε σάλτσες).