Ψητά λαχανικά με σος
Υλικά
- 1/2 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
- 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες
- 2 κρεμμύδια κόκκινα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, τριμμένες στον τρίφτη
- 2 πιπεριές κόκκινες λεπτές, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 1 γεμάτη κουταλιές σούπας μουστάρδα (με σπόρους)
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο, μπούκοβο
- 5 κουταλιές σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα (μαϊντανό, άνηθο, θυμάρι)
- ή μείγμα από τα προηγούμενα
- 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
Εκτέλεση
- Πασπαλίζετε τις μελιτζάνες με αλάτι και τις αφήνετε να ξεπικρίσουν σε σουρωτήρι 20′. Κατόπιν τις ξεπλένετε καλά και τις στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί. Βάζετε σ’ ένα ταψί τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και τα περιχύνετε με λίγο λάδι. Τα ψήνετε σε καυτή σχάρα γυρίζοντας τα μέχρι να πάρουν χρώμα και νά μαλακώσουν. Αφού ψηθούν τα λαχανικά τα μεταφέρετε σε πιατέλα και προσθέτετε και τις ντομάτες. Σερβίρετε τα ψητά λαχανικά σε πιατέλα. Χτυπάτε το υπόλοιπο λάδι με το ξίδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο και τα φρέσκα μυρωδικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα λαχανικά στην πιατέλα και συνοδεύετε αν θέλετε με ψητό τυρί και φρέσκο ψωμί.