Ψητές πατάτες με τυρί και προσούτο
για 4 μερίδες:
Υλικά
- 8 μέτριες πατάτες
- 100 γραμμάρια προσούτο
- 150 γραμμάρια τριμμένο ημισκληρο κίτρινο τυρί
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
- ½ φλιτζάνια κρέμα μαγειρικής
- 2 αυγά
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράστε τις πατάτες με τις φλούδες σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και ψιλοκόψτε τις φέτες του προσούτο. Όταν βράσουν οι πατάτες, στραγγίστε τις και όσο είναι ζεστές, κόψτε μία φέτα με πάχος περίπου 1 εκατοστό από τη μία πλευρά. Αδειάζετε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι προσεκτικά για να μη τρυπήσουν, ώστε να μπορέσετε να τις ξαναγεμίσετε.
- Αλατοπιπερώστε το εσωτερικό από τις πατάτες. Πολτοποιήστε την ψίχα από τις πατάτες με το εργαλείο που κάνετε πουρέ. Βάλτε την ψίχα σε ένα μπολ και ανακατέψτε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την κρέμα μαγειρικής, το τριμμένο τυρί, τα αυγά, το μαϊντανό και το δεντρολίβανο. Μοιράστε το μείγμα στις πατάτες και βάλτε τις σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ψήστε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20′-25′ λεπτά μέχρι να ροδίσουν.