Ψωμάκια πορτοκαλένια
Υλικά
- 2 3/4 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές σούπας γάλα
- 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1–2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 2–3 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιές σούπας μαγιά
- 2–3 κουταλιές σούπας ζεστό νερό
- ζάχαρη κρυσταλιζέ για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα να κάψει αλλά να μην πάρει βράση. Ρίχνετε το γάλα στο υπόλοιπο υλικό στο μπολ κι ανακατεύετε καλά να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού κι αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο.
- Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό και την προσθέτετε στο μίγμα. Αρχίζετε να ρίχνετε σιγά σιγά το μισό αλεύρι ανακατεύοντας με ένα πηρούνι. Σκεπάζετε κι αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι η υφή της να γίνει κάπως σπογγώδης.
- Χτυπάτε τα αυγά κι αφού φυλάξετε μια κουταλιές σούπας σ’ ένα φλιτζάνια στο ψυγείο, προσθέτετε τα αυγά στη ζύμη και ζυμώνετε για ν’ ανακατευτούν καλά. Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή. Βγάζετε τη ζύμη από το μπολ και μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνετε ώσπου η ζύμη να αποκτήσει ελαστικότητα. Αν χρειαστεί προσθέτετε κι άλλο αλεύρι.
- Βουτυρώνετε ένα γυάλινο μπολ και τοποθετείτε μέσα τη ζύμη, σκεπάζετε κι αφήνετε 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Βάζετε ξανά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε λίγο ακόμα. Χωρίζετε τη ζύμη σε 9 κομμάτια ίδιου μεγέθους. Πλάθετε κάθε κομμάτι μακρόστενο και μετά το τυλίγετε φτιάχνοντας ένα σχήμα σαν του σαλίγκαρου.
- Βουτυρώνετε ένα αρκετά μεγάλο ρηχό ταψί και τοποθετείτε τα ψωμάκια. Σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλείφετε τα ψωμάκια με το αυγό που έχετε φυλάξει και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα.