Ψωμί γεμιστό με τυρί και μυρωδικά
Φούρνος Ηλεκτρικός: 180-200 (προθερμασμένος) Υγραερίου: θέση 3-4 (προθερμασμένος) Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 2 ώρες Χρόνος ψησίματος: 40-50 λεπτά
Υλικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι, πιπέρι
- 250 ml χλιαρό νερό
- 2–3 κρεμμύδια
- 1 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1 αυγό
- 100 γραμμάρια τυρί γκούντα, τριμμένο
- 5–6 κουταλιές σούπας μυρωδικά, ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιές σούπας βούτυρο, λιωμένο
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κουταλιές σούπας νερό
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Βάλτε σε λεκανάκι το αλεύρι και ανακατώστε με τη μαγιά. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το νερό. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτο στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά). Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Για τη γέμιση:
- Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια.
- Λιώστε το βούτυρο και σωτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέστε το αυγό, το τυρί και τα μυρωδικά. Πασπαλίστε τη ζύμη με αλεύρι, βγάλτε τη στον πάγκο και ζυμώστε ξανά. Ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο 30×40 εκ. και αλείψτε με λιωμένο βούτυρο. Απλώστε επάνω τη γέμιση και διπλώστε τις μακριές πλευρές προς το μέσα. Πατήστε τη ζύμη με τον πλάστη από τις άκρες προς τη μέση και διπλώστε την. Βάλτε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει. Χαράξτε την επιφάνεια της ζύμης λοξά σε 4-5 σημεία. Χτυπήστε τον κρόκο με το νερό και αλείψτε την επιφάνεια. Βάλτε τη φόρμα στη σχάρα του φούρνου.
Συμβουλή
- Για τη ζύμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο μείγμα χωριάτικου ψωμιού. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία και μετά συνεχίστε σύμφωνα με τη συνταγή.