Ψωμί με μπαχαρικά
Φούρνος Ηλεκτρικός: 200-220 (προθερμασμένος) Υγραερίου: θέση 3-4 (προθερμασμένος) Χρόνος παρασκευής: 110 λεπτά περίπου Χρόνος ψησίματος: 40-60 λεπτά
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1/2 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιές σούπας κορίανδρος αλεσμένος
- 1/2 κουταλιές σούπας μαραθόσπορος
- 1/2 κουταλιές σούπας σπόροι γλυκάνισου
- 2 κουταλιές σούπας σπόροι αγριοκύμινου
- 1 αυγό
- περίπου 650ml χλιαρό νερό
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κουταλιές σούπας νερό
Εκτέλεση
- Βάλτε το αλεύρι ολικής αλέσεως σε λεκάνη μαζί με τη μαγιά, το αλάτι, τον κορίανδρο και το μαραθόσπορο και ανακατώστε καλά. Προσθέστε το γλυκάνισο, το αγριοκύμινο, το αυγό και το νερό. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στη μεσαία, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά). Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει, Πασπαλίστε με αλεύρι, βγάλτε τη στον πάγκο και ζυμώστε την. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο και βάλτε τη σε φόρμες μήκους 30 εκ.
- Ανακατώστε τον κρόκο με το νερό και αλείψτε την επιφάνεια. Βάλτε στη σχάρα του φούρνου.