Ψωμί με ηλιόσπορο
Φούρνος Ηλεκτρικός: 200 (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 3-4 (προθερμασμένος)
Υλικά
- 250 γραμμάρια σιτάρι
- 200 γραμμάρια σίκαλη
- 50 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 15 γραμμάρια εκχύλισμα προζυμιού
- 375 ml χλιαρό νερό
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιές σούπας μέλι
- 2 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
- 100 γραμμάρια ηλιόσπορος, καθαρισμένος
- 60 γραμμάρια σουσάμι
- 60 γραμμάρια λιναρόσπορος, καθαρισμένος
- 1 κουταλιές σούπας ηλιόσπορος, καθαρισμένος
Εκτέλεση
- Αλείψτε χοντρά το σιτάρι και τη σίκαλη και ανακατώστε μέσα σε λεκανάκι με το αλεύρι. Ανακατώστε με την ξηρή μαγιά και το εκχύλισμα προζυμιού. Προσθέστε το νερό, το αλάτι, το μέλι και το λάδι. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά),
- Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει. Ζυμώστε μέσα στη ζύμη τον ηλιόσπορο, το σουσάμι και το λιναρόσπορο σε μεσαία ταχύτητα. Πασπαλίστε τη ζύμη με αλεύρι, βγάλτε τη στον πάγκο και ζυμώστε την, Πλάστε ένα στρογγυλό καρβέλι. Βάλτε τη ζύμη πάνω σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει, Αλείψτε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίστε με ηλιόσπορο. Βάλτε το ψωμί στη σχάρα του φούρνου.
Συμβουλή
- Αλείψτε το ψωμί με νερό αμέσως μόλις ψηθεί και πασπαλίστε με αλεύρι ολικής αλέσεως