Ψωμί με κόλιανδρο (κορίανδρο): Εύκολη συνταγή για όλους

Ψωμί με κόλιανδρο (κορίανδρο): Εύκολη συνταγή για όλους

Ψωμί με κορίανδρο (κόλιανδρο). Εξαιρετική συνταγή για ζυμωτό ψωμί με κορίανδρο (κόλιανδρο). Δεν κρίνεται ιδιαίτερα εύκολη συνταγή για αρχάριους. Αν όμως ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες μας, θα καταφέρετε να προσφέρετε νέες γεύσεις σε σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλή επιτυχία!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ψωμί με κόλιανδρο κορίανδρο

Εξαιρετική συνταγή για ζυμωτό ψωμί με κορίανδρο (κόλιανδρο). Δεν κρίνεται ιδιαίτερα εύκολη συνταγή για αρχάριους. Αν όμως ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες μας, θα καταφέρετε να προσφέρετε νέες γεύσεις σε σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλή επιτυχία!

  • Total Time: 1 hour 30 mins
  • Yield: 12

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σίκαλης
  • Προζύμι με 40 γραμμάρια μαγιά, 1 ποτήρι νερό, 200 γραμμάρια αλεύρι
  • 2 κουταλάκια τσαγιού τριμμένο κορίανδρο
  • 1 κουταλιές γλυκού τσαγιού τριμμένο γλυκάνισο
  • 1/2 κουταλιές γλυκού τσαγιού μπαχάρι
  • 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • αλεύρι
  • 2 κουταλάκια τσαγιού αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύετε το αλεύρι με προζύμι-νερό από την προηγούμενη, σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σ’ ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Τη μέρα που θα την ψήσετε της ανοίγετε ένα βαθούλωμα, προσθέτετε τον κορίανδρο, το γλυκάνισο, τρίβετε μέσα τη μαγιά και πασπαλίζετε με τριμμένο μπαχάρι. Ανακατεύετε με λίγο νερό, σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Ζυμώνετε με αλευρωμένα χέρια προσθέτοντας λίγο, λίγο το υπόλοιπο νερό.
  2. Αφήνετε τη ζύμη άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει. Μετά προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε με το γάντζο του μίξερ. Αφήνετε άλλη μια φορά τη ζύμη να φουσκώσει και τη ζυμώνετε για δεύτερη φορά με αλευρωμένα χέρια, ώσπου να ξεκολλήσει από τη βάση του μπολ. Πλάθετε τη ζύμη σε φρατζόλα, τη βάζετε σε αλευρωμένο ή στρωμένο με λαδόχαρτο ταψί, σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε να φουσκώσει ώσπου να σκάσει στην επιφάνεια. Μετά βάζετε το ψωμί στον φούρνο και το ψήνετε στους 200 βαθμούς περ. 70 λεπτά.
  3. Βάζετε στον φούρνο από την αρχή και ένα φλυτζάνι με νερό. Με τον αρμό που δημιουργείται το ψωμί αποκτάει μια όμορφη κρούστα. Αφήνετε το ψωμί πάνω σε σχάρα για να κρυώσει και το κόβετε την επομένη. Σερβίρετε μαζί βούτυρο με αρωματικά (ρίγανη -δυόσμο – σκόρδο). Με τη ζύμη του ψωμιού μπορείτε να πλάσετε διάφορα σχήματα. Πριν φουσκώσει για τελευταία φορά το ψωμί πλάθετε σε μπάλες με 5 εκ. διάμετρο και τις βάζετε τη μια κοντά στην άλλη πάνω στο ταψί.
  4. Τις γαρνίρετε με σουσάμι, χοντρό αλάτι ή ότι άλλο θέλετε, τις αφήνετε να φουσκώσουν και τις ψήνετε.
  5. Χρόνος ψησίματος μόνο 60 λεπτά.
  6. Μπορείτε ακόμα να σχηματίσετε κουλούρα ή απλή κοτσίδα.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 30 mins
  • Cook Time: 60 mins
  • Category: Ζύμωτα
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης