Ψωμί με λιναρόσπορο
Φούρνος Ηλεκτρικός: 200-220 (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 4 (προθερμασμένος) Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 2 1/2 ώρες Κρόνος ψησίματος: περίπου 50 λεπτά
Υλικά
- 50 γραμμάρια λιναρόσπορος
- 50 γραμμάρια σουσάμι
- 300 γραμμάρια σιτάρι
- 150 γραμμάρια κριθάρι
- σπόροι γλυκάνισου
- 25 γραμμάρια σιτάρι για βράσιμο
- 25 γραμμάρια πίτουρο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιές σούπας μέλι
- περίπου 375 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση
- Ψήστε το λιναρόσπορο και το σουσάμι σε τηγάνι χωρίς λίπος και αφήστε να κρυώσουν. Αλέστε ψιλό το σιτάρι, το κριθάρι και το γλυκάνισο, προσθέστε το σιταρόσπορο, το πίτουρο και τη μαγιά. Ανακατώστε καλά και προσθέστε αλάτι, μέλι και νερό. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ, πρώτα σε χαμηλή ταχύτητα και μετά στην υψηλότερη, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 4 λεπτά). Προσθέστε το λιναρόσπορο και το σουσάμι και ζυμώστε τα μέσα στη ζύμη (κρατήστε 2 κουταλιές σούπας για πασπάλισμα). Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
- Ζυμώστε ξανά και πλάστε μια φραντζόλα. Αλείψτε με λίγο νερό και πασπαλίστε με τους σπόρους που κρατήσατε. Βάλτε τη φραντζόλα σε λαδωμένη φόρμα (30×11 εκ.) και πατήστε την ελαφρά. Σκεπάστε και αφήστε να ανέβει. Χαράξτε την επιφάνεια ελαφρά και βάλτε στη σχάρα του φούρνου.
μπορεί να γίνει σε αρτομηχανή