Ψωμί με πατάτες

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ψωμί με πατάτες

Υλικά

  • 1 3/4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουταλιές γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 κουταλιές γλυκού μουστάρδα σκόνη
  • 1 1/2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο σε κύβους
  • 4 κουτί γάλα
  • 3/4 φλιτζάνια βρασμένες πατάτες, λιωμένες και κρύες
  • Αυγό χτυπημένο ή γάλα για το άλειμμα
  • 2 κουταλιές σούπας κουάκερ

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνετε ελαφρά στρογγυλό ταψί. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μουστάρδα και το μπέικιν πάουντερ σε μεγάλο μπολ. Τρίβετε μέσα το βούτυρο. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε το γάλα με τις λιωμένες πατάτες, να γίνουν ομοιόμορφο μίγμα.
  2. Αδειάζετε το μίγμα με τις πατάτες στα στερεά υλικά και ανακατεύετε με πιρούνι. Προσθέτετε 1-2 κουταλιές σούπας γάλα αν δείτε ότι χρειάζεται για να γίνει μαλακή ζύμη. Την αδειάζετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για λίγα λεπτά, να γίνει απαλή.
  3. Πλάθετε τπ ζύμπ σαν καρβελάκι που να ταιριάζει στο ταψί και την ακουμπάτε μέσα σ’ αυτό. Με κοφτερό μαχαίρι τη χαράσσετε σε 6 φέτες. Αλείφετε με γάλα ή χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε με το κουάκερ. Ψήνετε για 15-20 λεπτά ή ώσπου να φουσκώσει και να ροδίσει. Μεταφέρετε σε σχάρα και χωρίζετε στις φέτες που έχετε χαράξει. Σερβίρετε το ψωμί ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Μπορείτε να το διατηρήσετε σε αεροστεγές σκεύος μέχρι και 3 μέρες. Αν θέλετε να το ζεστάνετε πριν το σερβίρετε, σκεπαστέ το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο για 5 λεπτά.

Μπορείτε, αντί για βούτυρο, να χρησιμοποιήσετε 100 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη και 2 κουταλιές σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια (το πράσινο μόνο μέρος τους) ως μία ακόμα πιο νόστιμη παραλλαγή.

  • Author: Aggela

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης