Ψωμί Σέμα
Για 1 καρβελάκι
Υλικά
- 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνια γάλα και 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνια Ζάχαρη
- 1/2 κ. γλυκού βανίλια
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 1/2–1 κουταλιές σούπας μαγιά
- 2 κουταλιές σούπας ζεστό νερό
- 2 κρόκους
- 1 αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
Εκτέλεση
- Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και το ανακατεύετε. Βάζετε το γάλα να κάψει χωρίς να πάρει βράση. Χύνετε το καυτό γάλα στο περιεχόμενο του μπολ κι ανακατεύετε να λιώσει καλά η ζάχαρη και το βούτυρο.
- Αφήνετε να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τη βανίλια. Διαλύετε τη μαγιά και 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη στο ζεστό νερό. Προσθέτετε το μισό αλεύρι στο γάλα κι ανακατεύετε. Ρίχνετε τη μαγιά και τους 3 κρόκους στο γάλα κι ανακατεύετε ξανά. Βάζετε το ασπράδι στο ψυγείο.
- Ζυμώνετε λίγο το μίγμα και μετά το ακουμπάτε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Συνεχίζετε το ζύμωμα άλλα 10 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτετε κι επιπλέον αλεύρι. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνετε ξανά για 2-3 λεπτά και με τον πλάστη ανοίγετε τη ζύμη στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 20 εκ.
- Μ’ ένα ξυράφι χαράζετε στη μέση του φύλλου ένα τετράγωνο. Βάζετε το φύλλο σε βουτυρωμένο ταψί και το αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να γίνει διπλό σε όγκο.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° για 25-30 λεπτά ή μέχρι το καρβελάκι να ροδίσει.