Ψωμί σίκαλης με προζύμι
Φούρνος Ηλεκτρικός: 200-220 (προθερμασμένος) Υγραερίου: θέση 4 (προθερμασμένος) συμβουλή Κατά το ψήσιμο, βάλτε μέσα στο φούρνο ένα σκεύος με νερό. Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 2 1/2 ώρες Χρόνος ψησίματος: περίπου 1 ώρα
Υλικά
- 400 γραμμάρια σιτάρι
- 300 γραμμάρια χοντρό αλεύρι σίκαλης
- 200 γραμμάρια ψιλό αλεύρι σίκαλης
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 15 γραμμάρια εκχύλισμα προζυμιού
- 1 κουταλιές σούπας αλάτι
- 750 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση
- Αλέστε λίγο χοντρό τα 300 γραμμάρια από το σιτάρι, Αλέστε το υπόλοιπο σιτάρι λεπτό.
- Βάλτε σε λεκανάκι τα σιτάλευρα και τα δύο άλευρα σίκαλης και ανακατώστε με την ξηρή μαγιά και το εκχύλισμα προζυμιού. Προσθέστε το αλάτι και το νερό. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά).
- Ζυμώστε μέσα στο μείγμα το σουσάμι. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει. Πασπαλίστε τη ζύμη με αλεύρι, βγάλτε τη στον πάγκο και ζυμώστε ξανά για λίγο. Πλάστε ένα καρβέλι. Πασπαλίστε με αλεύρι ολικής αλέσεως ένα αβερνικωτο πλεχτό καλάθι, βάλτε μέσα τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει,
- Βάλτε το ψωμί πάνω αε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου και βάλτε το στο φούρνο.