Ρεβίθια με λεμόνι και γαρίδες
Υλικά
- 1/2 κιλό ρεβίθια
- 1 ποτήρι νερό
- χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1 κουταλιές σούπας κάρι
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
- 1 ποτήρι λάδι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ κιλό γαρίδες μεσαίες χωρίς κέλυφος με ουρά
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουταλιές γλυκού μπούκοβο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- τριμμένο ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
- Έχουμε βάλει σε νερό με αλάτι τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα για να μαλακώσουν. Τα ξεπλένουμε καλά. Σε μεγάλη πήλινη γάστρα βάζουμε τα ρεβίθια, το κρασί, το κρεμμύδι, το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε και βάζουμε στον φούρνο για περίπου 4 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία στους 150′.
- Σε μικρό τηγάνι ρίχνουμε το σκόρδο να τσιγαριστεί και μετά τις γαρίδες πλυμένες και καθαρισμένες, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε για 8-10 λεπτά να μαγειρευτούν.
- Όταν είναι έτοιμα τα ρεβίθια. ρίχνουμε από πάνω τις γαρίδες και σερβίρουμε.