Ριζότο με γαρίδες και κρόκο
για 4-6 άτομα
Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες φρέσκες καθαρισμένες
- 1 ρίζα μάραθου (φινόκιο) κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/2 κρεμμύδι
- 1 μικρό καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 1 1/2 λίτρο νερό
- 300 ml. λευκό κρασί
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 450 γραμμάρια ρύζι Αρμπόριο
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- το ξύσμα 1/2 λεμονιού
- 50 γραμμάρια παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
- 1 φακελάκι κλωστές κρόκου (σαφράν)
Εκτέλεση
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες μαζί με το μάραθο, το κρεμμύδι, το καρότο και αρκετό νερό. Βράζετε 25′-30′ και φιλτράρετε το ζωμό (πρέπει να έχετε 1600 γραμμάρια ζωμό μαζί με το νερό). Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το μισό από το βούτυρο και το λάδι και σοτάρετε το ρύζι 5′. Προσθέτετε κατόπιν το φιλτραρισμένο ζωμό με το κρασί και βράζετε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε τις γαρίδες μαζί με το σκόρδο και το ξύσμα του λεμονιού. Ρίχνετε τις γαρίδες στο ρύζι μαζί με την παρμεζάνα, αλατοπίπερο και τις κλωστές του σαφράν διαλυμένες σε 1 κουταλιές σούπας ζεστό νερό και ανακατεύετε.