Ριζότο με γαρίδες και ξηρούς καρπούς

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ριζότο με γαρίδες και ξηρούς καρπούς

για 4 ατομα:

Υλικά

Για το ριζότο:

  • 350 γραμμάρια ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
  • 12 γαρίδες Νο 2
  • 1 λίτρο ζωμό ψαριού
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 δόση κρόκο Κοζάνης
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα:

  1. κουταλιές σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
  2. κουταλιές σούπας φουντούκια χοντροκομμένα
  3. πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένες
  4. ντομάτες ψιλοκομμένες
  5. σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  6. κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  7. κουταλιές σούπας ξίδι λευκό
  8. αλάτι
  9. πιπέρι

Για τη σάλτσα: σε ένα κατσαρολάκι σοταρετε στο λάδι το σκόρδο με τα φουντούκια και τα αμύγδαλα. Προσθέτετε τις πιπεριές και τις ντομάτες. αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 5-7 λεπτά. Σβήνετε με το ξίδι και αφήνετε τη σάλτσα στο πλάι.

Για το ριζότο:

  1. Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος, το εντεράκι και το κεφάλι τους αφήνοντας μόνο την ουρίτσα. Ζεσταίνετε το λάδι ή το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοταρετε τις καθαρισμένες γαρίδες μέχρι να πάρουν πορτοκαλί χρώμα. τις βγάζετε και τις διατηρείτε ζεστές.
  2. Στο ίδιο λάδι σοταρετε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τον κρόκο Κοζάνης. Κατόπιν προσθέτετε το ρύζι και το σοταρετε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνετε λίγο λίγο το ζεστό ζωμό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει το ρύζι.
  3. Προσθέτετε τη σάλτσα που ετοιμάσατε προηγουμένος ανακατεύετε προσεκτικά και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  4. Γαρνίρετε με τις γαρίδες. πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Για το ζωμό ψαριού: σε 1 λίτρο νερό βράζετε τα κεφάλια από τις γαρίδες μαζί με 1 κρεμμύδι, 1 καρότο 2 κλαδάκια σέλινο. 2-3 κλαδάκια μαϊντανό, 1 ντομάτα, 1/2 λίτρο λευκό κρασί, αλάτι και κόκκους πιπεριού. Όταν γίνουν, σουρώνετε τα υλικά και διατηρείτε το ζωμό ζεστό, για να τον προσθέσετε στο ριζότο.

  • Author: Aggela

 

Leave a Reply