Ριζότο με κόκκινο κρασί
για 4 άτομα:
Υλικά
- 2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα ή αρμπόριο ή καρναρόλι
- 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί ζεσταμένο
- 1 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών, καυτό
- 1/3 φλιτζάνια βούτυρο φρέσκο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνια παρμεζάνα τριμμένη
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλιές γλυκού γλυκάνισο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοταρετε το κρεμμύδι μαζί με το γλυκάνισο μέχρι να ξανθύνει το κρεμμύδι. Ρίχνετε και το ρύζι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι το ρύζι γίνει διάφανο. Προσθέτετε ένα φλιτζάνια από το ζεστό κρασί και ανακατεύετε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά του. Συνεχίζετε ρίχνοντας ένα φλιτζάνια ζωμό και ανακατεύετε μέχρι το ρύζι να χρειαστεί επιπλέον υγρά.
- Ρίχνετε το υπόλοιπο κρασί σε δόσεις. ανακατεύονας συνεχώς. Η διαδικασία της πρόσθεσης των υγρών διαρκεί για 20 λεπτά περίπου.
- Τέλος, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν, δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν χρειαστεί. Το ριζότο είναι έτοιμο μόλις χυλώσει και γίνει αλντέντε. Σερβίρετε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρετε με λίγες φλοίδες παρμεζάνα.