Ριζότο με κουνουπίδι
για 4 άτομα:
Υλικά
- 300 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα ή αρμπόριο
- 1/2 κουνουπίδι μικρό, χοντροκομμένο
- 1 μαραθόριζα (φινόκιο), σε φέτες
- 1 λίτρο περίπου ζωμό λαχανικών φρέσκο ή από κύβο, καυτό
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- ½ φλιτζάνια παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση
- Λιώνετε το μισό βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το κουνουπίδι και το μάραθο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε και το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστεί.
- Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο λίγο τον καυτό ζωμό εξακολουθώντας να ανακατεύετε μέχρι το ρύζι να ψηθεί αλλά να κρατάει εσωτερικά ο κόκκος του και το ριζότο σας να γίνει πλούσιο και κρεμώδες. Ρίχνετε την παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε.