Ριζότο με μανιτάρια σε φωλιές παρμεζάνας

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ριζότο με μανιτάρια σε φωλιές παρμεζάνας

για 4 άτομα:

Υλικά

  • 350 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο
  • 30 γραμμάρια βασιλομανίταρα αφυδατωμένα (πορτσίνι)
  • παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί τριμμένο (2 κουταλιές σούπας περίπου για κάθε φωλιά)
  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνια λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό κότας (από κύβο ή βρασμένο κοτόπουλο)
  • 1 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Για τις φωλιές παρμεζάνας: πάνω σε λαδόκολλα ή λαδωμένο ταψί ρίχνετε τριμμένη παρμεζάνα σε πολύ λεπτή στρώση, σχηματίζοντας δίσκους με διάμετρο 15 εκ. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C 0 και ψήνετε για 6-7 λεπτά, μέχρι το τυρί να πάρει χρυσαφί χρώμα. Σηκώνετε τους δίσκους προσεκτικά με σπάτουλα και τους μεταφέρετε σε μπολάκια μιας χρήσης από αλουμινόχαρτο. Όσο το τυρί είναι ακόμα ζεστό και εύπλαστο, δίνετε στους δίσκους το σχήμα του μπολ. Οταν κρυώσουν, βγάζετε τις φωλιές από τις φόρμες τους.

Για το ριζότο: Μουλιάζετε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε το νερό στο ζωμό κότας.

  1. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί για μερικά λεπτά. Τέλος, ρίχνετε το ρύζι και το σοτάρετε κι αυτό σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε λίγο λίγο το ζωμό μέχρι να χυλώσει το ρύζι. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και πασπαλίζετε με παρμεζάνα και πιπέρι. Μεταφέρετε το ριζότο μέσα στις φωλιές παρμεζάνας και σερβίρετε αμέσως. Πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγο μαϊντανό.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply