Ριζότο με μελάνι σουπιάς
ΥΛIΚΑ (για 6 άτομα)
Υλικά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 400 γραμμάρια ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 1 ½ λίτρο ζωμός λαχανικών και ψαριού ζεστός
- καλό λευκό ξηρό κρασί (από αυτό που πίνουμε) τόσο όσο για να σκεπαστεί το ρύζι
- 20 ml μελάνι σουπιάς
- 4–5 κουταλιές σούπας λάδι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε 2 κουταλιές σούπας λάδι. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα να λαδωθεί παντού. Ρίχνουμε τόσο κρασί όσο για να σκεπάσει το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το μελάνι σουπιάς και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό και περιμένουμε να εξατμιστεί προτού ρίξουμε κι άλλο, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για 18- 19 λεπτά περίπου, οπότε το ριζότο θα έχει χυλώσει χωρίς να λασπώσει. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ έντονα. Σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 4 λεπτά και σερβίρουμε.
- Για να φτιάξουμε ζωμό ψαριού: σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα σε λίγο λάδι κόκαλα, κεφάλι και ουρά από μεγάλο ψάρι μαζί με κρεμμύδι, σέλερι, καρότο και πράσο ψιλοκομμένα και σβήνουμε με 1 φλιτζάνια τσαγιού λευκό κρασί. Προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, κλωνάρια σέλινου, μαϊντανού και 1 δαφνόφυλλο δεμένα με σπάγκο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1/2 ώρα. Τα σουρώνουμε σε σήτα πιέζοντας τα λαχανικά και τα κόκαλα με ένα κουτάλι, ώστε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.