ριζότο με σαφράν και σπαράγγια
Υλικά
- 300 γραμμάρια ρύζι τύπου Καρολίνα ή αρμπόριο
- 3–4 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 400 γραμμάρια σπαράγγια
- 4–5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- 2 κύβοι λαχανικών, διαλυμένοι σε 900ml νερό καυτό
- 1 φακελάκι σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
- 6 κουταλιές σούπας παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το ρύζι και την πιπεριά και ανακατεύετε καλά 2′-3′. Κατόπιν ρίχνετε τα 2/3 από το ζωμό λαχανικών και συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Καθαρίζετε στο μεταξύ τα σπαράγγια και κρατάτε μόνον τις τρυφερές άκρες και λίγο από το πράσινο κοτσάνι τους. Τα ζεματάτε 3′ και τα στραγγίζετε. Προσθέτετε τα σπαράγγια στο ρύζι μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό και βράζετε 5′-6′ ακόμη. Στο τέλος ρίχνετε το σαφράν και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Όταν το υγρό απορροφηθεί εντελώς το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρετε το ρύζι προαιρετικά με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.