Ριζότο με θαλασσινά
Υλικά
- 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
- 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 2 κρεμμυδάκια στιφάδου ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 φλιτζάνια ρύζι για ριζότο
- 2/3 φλιτζάνια λευκό ξηρό κρασί
- Λίγοι στήμονες σαφράν
- 400 γραμμάρια έτοιμα ανάμικτα θαλασσινά (κατεψ.)
- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
- Βάζετε τον ζωμό σε μεγάλη κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει. Τον διατηρείτε ζεστό. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και τηγανίζετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 3-5 λεπτά, ανακατεύοντας, ώσπου να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, χωρίς, όμως, να πάρουν «χρώμα».
- Ρίχνετε μέσα το ρύζι, ανακατεύετε να καλυφθεί με το λάδι και περιχύνετε με το κρασί. Ανακατεύετε σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να απορροφηθεί το κρασί. Προσθέτετε λίγο ζεστό ζωμό και λίγους στήμονες σαφράν και ανακατεύετε, ώσπου να απορροφηθεί ο ζωμός. Ρίχνετε μέσα τα θαλασσινά και ανακατεύετε.
- Συνεχίζετε να προσθέτετε λίγο-λίγο τον ζεστό ζωμό. Η διαδικασία θα σας πάρει 20 λεπτά ή ώσπου το ρύζι να μαλακώσει, αλλά να «κρατά» λίγο από κέντρο του. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και μεταφέρετε σε ατομικά πιάτα. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη συνταγή, αντί για ανάμικτα Θαλασσινά, μόνο καθαρισμένες γαρίδες.