Ρολό σε ζυμάρι
Υλικά
- 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνια τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
- 1 κουταλιές γλυκού κοφτό αλάτι
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- 3 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 1 μικρό κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 600 γραμμάρια κιμά
- 2 αυγά
- 1/2 φλιτζάνια τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
- 2 κουταλιές γλυκού αλάτι
- λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προσθέτετε στο αλεύρι το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και τρίβετε το μείγμα. Ρίχνετε ένα κουταλιές γλυκού τσαγιού κοφτό αλάτι και το αυγό, αφού το χτυπήσετε με το νερό. Ζυμώνετε τη ζύμη και την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο για μια ώρα. Σοτάρετε με το βούτυρο το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και το μαϊντανό μέχρις ότου μαραθούν. Κρυώνετε το μίγμα και το προσθέτετε στον κιμά. Χτυπάτε ελαφρά τα 2 αυγά, κρατάτε ως δυο κουταλιές σούπας και το υπόλοιπο το προσθέτετε στο μίγμα του κιμά. Προσθέτετε επίσης τη φρυγανιά,2 κουταλάκια τσαγιού κοφτά αλάτι και λίγο πιπέρι. Βάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα μακρόστενη 25X10 περίπου εκατοστά και το πατάτε καλά. Το βγάζετε από τη φόρμα σε ταψί βουτυρωμένο. Ψήνετε το ρολό σε μέτριο φούρνο επί μια ώρα. Το αφήνετε να κρυώσει. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού και σε σχήμα ορθογώνιο 35X30 εκατοστά. Αφαιρείτε ένα τρίγωνο κομμάτι φύλλου από κάθε γωνιά. Αλείφετε ένα φύλλο με αυγό και βάζετε επάνω το ρολό από κιμά. Το τυλίγετε μέσα στο φύλλο. Το αλείφετε με αυγό και το γαρνίρετε με κομματάκια φύλλου κομμένα σε διάφορα σχήματα ή σε φύλλα. Το τρυπάτε με πιρούνι σε διάφορα μέρη και το ψήνετε σε δυνατό φούρνο επί μισή περίπου ώρα. Το σερβίρετε κομμένο σε χοντρές φέτες όπως είναι ή με σάλτσα ψητού και με σαλάτα.