Η συνταγή για ρυζόπιτα με κολοκύθια που σας προτείνουμε, είναι ένα γνήσιο παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα που μπορείτε να το φτιάξετε όποτε θέλετε και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.
PrintΡυζόπιτα με κολοκύθια
Η ριζόπιτα με κολοκύθια είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει την φρεσκάδα των κολοκυθιών με το ρύζι, δημιουργώντας μια νόστιμη και χορταστική πίτα. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για κάθε εποχή και μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα με χειμωνιάτικη κίτρινη κολοκύθα για μια πλούσια και θρεπτική εκδοχή. Ακολουθήστε τα βήματα για να φτιάξετε μια λαχταριστή ριζόπιτα που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.
- Total Time: 60 mins
- Yield: 12
Υλικά
– 2 1/2 κιλά κολοκύθια
– 5 έως 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1 φλιτζάνι λάδι
– Άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
– Αλάτι και πιπέρι
– 1 φλιτζάνι ρύζι
– Φύλλο σπιτικό με αυγά
– Λάδι για το ταψί
Εκτέλεση
1. **Προετοιμασία Κολοκυθιών:**
– Καθαρίστε τα κολοκύθια και πλύνετέ τα καλά.
– Κόψτε τα σε μικρά κομματάκια.
2. **Μαγείρεμα Κολοκυθιών:**
– Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και προσθέστε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.
– Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μέχρι να αρχίσουν να ξανθαίνουν.
– Προσθέστε τα κολοκύθια, αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό.
– Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να σιγοψηθούν για 20 έως 25 λεπτά.
3. **Προετοιμασία Ρυζιού:**
– Πλύνετε το ρύζι σε πολλά νερά και προσθέστε το στα κολοκύθια.
– Εάν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζεστό νερό και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Το μίγμα πρέπει να είναι στεγνό, δηλαδή να έχει μόνο το λάδι του και το ρύζι σχεδόν βρασμένο.
– Αφήστε το μίγμα να κρυώσει.
4. **Στρώσιμο φύλλων Πίτας:**
– Στρώστε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί.
– Απλώστε το μίγμα των κολοκυθιών πάνω στο φύλλο.
– Σκεπάστε το με το δεύτερο φύλλο.
– Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια.
5. **Ψήσιμο:**
– Ψήστε την κολοκυθόπιτα σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Notes
Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε κολοκυθόπιτα και με χειμωνιάτικη κίτρινη κολοκύθα.
- Prep Time: 15 mins
- Cook Time: 45 mins
- Category: Ορεκτικό
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ελληνική