Σαραγλί

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Σαραγλί

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνια λάδι
  • Λάδι !Για το άλειμμα των φύλλων
  • Αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 4 φλιτζάνια καρυδόψιχα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 κουταλιές γλυκού κανέλα και γαρίφαλο

Για το σιρόπι:

  • 5 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνια μέλι
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • 5 γαρίφαλα
  • 1 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε το αλεύρι με λίγο αλάτι σε μια λεκάνη, προσθέτετε το μισό λάδι, χλιαρό νερό λίγο λίγο και τα ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Την αφήνετε για 1/2 ώρα και την ανοίγετε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα. Τα κόβετε σε λωρίδες 40×15 εκ. Βάζετε σε μια λεκάνη την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την κανέλα με το γαρίφαλο, τη φρυγανιά και τα ανακατεύετε. (Κρατάτε λίγη καρυδόψιχα και κανέλα !Για το πασπάλισμα.) Αλείφετε με λάδι κάθε λωρίδα, σκορπίζετε λίγη γέμιση και την τυλίγετε σε ρολό πάχους 5 3 εκ. Κατόπιν το γυρίζετε κυκλικά σε σχήμα σαλίγκαρου και το τοποθετείτε στη μέση του ταψιού. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο και τοποθετείτε τα επόμενα ρολά γύρω από τον πρώτο σαλίγκαρο, ώσπου να γεμίσει το ταψί. Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα κατσαρολάκι και το βάζετε να ζεσταθεί καλά. Με ένα κουτάλι, περιχύνετε το σαραγλί με το καυτό λάδι. Ψήνετε το σαραγλί στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα και κατόπιν στους 140 βαθμούς για άλλη 1/2 ώρα. Βάζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τα γαρίφαλα και τα βράζετε για 8 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι, το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε για 5 λεπτά. Αφού κρυώσει το σιρόπι, περιχύνετε το ζεστό σαραγλί. Αφήνετε να κρυώσει και να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Πασπαλίζετε με την καρυδόψιχα και την κανέλα που κρατήσατε και κόβετε το γλυκό σε κομμάτια.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης