Σαρίκια γλυκά
Υλικά
- 400 γραμμάρια φύλλο κρούστας
- 300 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης
- 150 γραμμάρια καρύδια κοπανισμένα
- 150 γραμμάρια αμύγδαλα κοπανισμένα
- 1/2 κουταλιές γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 300ml ελαιόλαδο
- 120 γραμμάρια ζάχαρη
- Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Σιρόπι:
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 300ml νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 ξυλαράκι κανέλας
Εκτέλεση
- Ανακατεύετε σε μπολ τα φιστίκια Αιγίνης, τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και 200ml από το ελαιόλαδο.
- Παίρνετε 1 φύλλο κρούστας και απλώνετε ένα λεπτό στρώμα από τη γέμιση ως τη μέση περίπου. Αλείφετε με λάδι το υπόλοιπο φύλλο, σκεπάζετε με δεύτερο φύλλο, το αλείφετε με ελαιόλαδο και τυλίγετε σε ρολό. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.
- Κόβετε με κοφτερό μαχαίρι τα ρολά (10-12 εκ. μήκος). Βάζετε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, τα αλείφετε με λάδι και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά, να ροδίσουν.
- Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό. Προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού και το ξυλαράκι κανέλας, να γίνουν αραιό σιρόπι. Περιχύνετε τα σαρίκια αμέσως μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο. Αφήνετε να τραβήξουν το σιρόπι μέσα στο ταψί, βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε.