Σαρικόπιτες – γνήσια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης

Η συνταγή για Σαρικόπιτες είναι μια παραδοσιακή γευστική πρόταση από την Κρήτη.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Σαρικόπιτες – γνήσια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης

Σας παρουσιάζουμε τις Σαρικόπιτες  που είναι μια γνήσια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης.

  • Total Time: 15 minutes
  • Yield: 12

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας τσικουδιά
  • λίγο αλάτι
  • Νερό
  • Μέλι και κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 700 γραμμάρια ανθότυρο ή ξινομυζήθρα
  • 1/2 κουταλιές γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κουταλιές γλυκού Μοσχοκάρυδο σε σκόνη

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Κάνετε μία γούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το αλάτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε σιγά-σιγά όσο νερό χρειάζεται, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει η ζύμη σταθερή. Ανοίγετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σε λεπτό φύλλο και κόβετε σε λωρίδες (μήκος 20 εκ. και πλάτος 6-8 εκ.).
  2. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ το ανθότυρο με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, αν το χρησιμοποιήσετε. Βάζετε 1 κουταλιές σούπας γέμιση κατά μήκος σε κάθε φύλλο. Κλείνετε τη λωρίδα διπλώνοντας σε ρολό και πιέζετε τις άκρες, να κλείσουν.
  3. Τυλίγετε τις σαρικόπιτες σε σχήμα σαλίγκαρου. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι λίγες-λίγες και μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν. Βάζετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με κανέλα, περιχύνετε με λίγο μέλι, γαρνίρετε με ξυλαράκια κανέλας και σερβίρετε.
  • Author: Greekouzina
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 5 mins
  • Category: Ορεκτικό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Keywords: σαρικόπιτες

 

Leave a Reply