Η συνταγή για Σαρικόπιτες είναι μια παραδοσιακή γευστική πρόταση από την Κρήτη.
PrintΣαρικόπιτες – γνήσια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης
Σας παρουσιάζουμε τις Σαρικόπιτες που είναι μια γνήσια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης.
- Total Time: 15 minutes
- Yield: 12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας τσικουδιά
- λίγο αλάτι
- Νερό
- Μέλι και κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 700 γραμμάρια ανθότυρο ή ξινομυζήθρα
- 1/2 κουταλιές γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/4 κουταλιές γλυκού Μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Εκτέλεση
- Βάζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Κάνετε μία γούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το αλάτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε σιγά-σιγά όσο νερό χρειάζεται, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει η ζύμη σταθερή. Ανοίγετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σε λεπτό φύλλο και κόβετε σε λωρίδες (μήκος 20 εκ. και πλάτος 6-8 εκ.).
- Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ το ανθότυρο με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, αν το χρησιμοποιήσετε. Βάζετε 1 κουταλιές σούπας γέμιση κατά μήκος σε κάθε φύλλο. Κλείνετε τη λωρίδα διπλώνοντας σε ρολό και πιέζετε τις άκρες, να κλείσουν.
- Τυλίγετε τις σαρικόπιτες σε σχήμα σαλίγκαρου. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι λίγες-λίγες και μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν. Βάζετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με κανέλα, περιχύνετε με λίγο μέλι, γαρνίρετε με ξυλαράκια κανέλας και σερβίρετε.
- Prep Time: 10 mins
- Cook Time: 5 mins
- Category: Ορεκτικό
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ελληνική
Keywords: σαρικόπιτες