Σαβαρέν με κονιάκ
Υλικά
- 4 φλιτζάνια αλεύρι
- 3/4 φλιτζάνια βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνια γάλα χλιαρό
- 1/2 κουταλιές σούπας μαγιά μπίρας
- 1 κουταλιές γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κουταλιές γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κουταλιές σούπας αλεύρι !Για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
- 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό
- 3 κουταλιές σούπας κονιάκ
- 3 γαρίφαλα καρφί
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη, διαλύετε τη μαγιά σε δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό. Προσθέτετε λίγο αλεύρι και ανακατεύετε, μέχρι να γίνουν χυλός. Σκεπάζετε τη λεκάνη και αφήνετε να φουσκώσει ο χυλός. Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ρίχνετε τα αυγά χτυπημένα, το βούτυρο (αφού κρατήσετε μισή κουταλιές σούπας), το ξύσμα, τη μαστίχα και τη φουσκωμένη μαγιά. Τα ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα και τα ζυμώνετε, ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια ζύμη αφράτη. Αλείφετε μια φόρμα Νο 28 με βούτυρο και την πασπαλίζετε με αλεύρι. Βάζετε τη ζύμη και τη στρώνετε, ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση. Σκεπάζετε τη φόρμα και αφήνετε να φουσκώσει η ζύμη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Βράζετε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα γαρίφαλα για 10 λεπτά. Αφού κρυώσει το γλυκό, το τρυπάτε με ένα ξύλινο σουβλί και ρίχνετε 1 κουταλιές σούπας το σιρόπι. Μόλις τελειώσει το μισό σιρόπι ή και παραπάνω, προσθέτετε το κονιάκ και συνεχίζετε, ρίχνοντας 1 κουταλιές σούπας το σιρόπι, ώσπου να τελειώσει. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.